Rijbewijs C - Camper

Camper C rijbewijs

Dit jaar Europa verkennen met een camper? Ga goed voorbereid op pad en stap niet zomaar achter het stuur met alleen je autorijbewijs. Je mag namelijk niet iedere camper met alleen rijbewijs B besturen. Het zou natuurlijk zonde zijn als je ergens in het buitenland langs de kant wordt gezet en niet meer door mag rijden. Wanneer heb je camper rijbewijs C nodig, en wanneer niet? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt.

 

Groot rijbewijs verplicht voor camper of niet?

Of je rijbewijs C1 nodig hebt om met je camper de weg op te mogen, is afhankelijk van het gewicht van je camper. Is je camper zwaarder dan 3500 kg? Dan moet je eerst rijbewijs C1 behalen. Wanneer je camper minder dan 3500 kg weegt mag je deze gewoon met je autorijbewijs (rijbewijs B) besturen en is een groot rijbewijs halen dus niet nodig. Natuurlijk is het nog steeds slim om een paar rijlessen te volgen voordat je Europa gaat verkennen met je camper. Zeker wanneer je altijd in een compacte personenauto hebt gereden, is het besturen van een camper toch wel even wennen.

Rijbewijs C1 met of zonder code 95

Over code 95 bestaat nog wel eens verwarring. Moet je je C1 rijbewijs met code 95 halen om met de camper (zwaarder dan 3500 kg) op vakantie te kunnen? Nee, dat hoeft niet. De toevoeging code 95 is alleen nodig wanneer je het voertuig beroepsmatig gaat besturen. Wanneer je je camper rijbewijs C1 dus wilt gaan behalen om met de camper op vakantie te gaan, is code 95 niet noodzakelijk.

Camper groot rijbewijs halen

Wanneer je met je camper, zwaarder dan 3500 kg, de weg op wilt, dien je het rijbewijs voor kleine vrachtwagens (C1) te behalen. Hiervoor leg je eerst een vrachtwagen theorie examen af. Nadat je voor het theoretische examen geslaagd bent, mag je beginnen aan de praktijklessen en vervolgens het praktijk-examen. Wacht niet te lang met het starten van de camper praktijk rijles, je theorie-certificaat blijft namelijk maar 2 jaar geldig. Voor het behalen van je C1 camper rijbewijs kun je uit verschillende rijscholen kiezen. Wij hebben voor je onderzocht welke rijscholen goede slagingspercentages en positieve reviews behalen, hieronder vind je onze top 3 rijscholen voor het C1 camper rijbewijs.

Camper Van Summer Trip. Motorhome on the Alpine Road in Front of the Tunnel.
Camper Van on the Road. Motorhome Vacation Destination.

C1 rijbewijs kosten

Je camper is zwaarder dan 3500 kg en je wilt dus je C1 rijbewijs gaan behalen. Dan wil je natuurlijk weten hoeveel dat ongeveer gaat kosten. De kosten zijn afhankelijk van je rij-ervaring, ruimtelijk inzicht en hoe snel je nieuwe vaardigheden kunt aanleren. Gemiddeld moet je rekenen op een kostenpost van zo’n €1500,- voor het behalen van je C1 camper rijbewijs. In deze berekening zijn verschillende bijkomende kosten al meegenomen. Denk hierbij aan de benodigde theorieboeken en online oefenmateriaal, de praktijklessen en je praktijk-examen. Wel komen er nog kosten bij voor de medische keuring en je gezondheidsverklaring. Een medische keuring en het indienen van een gezondheidsverklaring zijn verplicht voor ieder C-rijbewijs, zo dus ook voor rijbewijs C1.