Rijbewijs C - CE

Fuel truck rushes down the highway, Norwey. Truck Car in motion blur.
Truck drivers big truck of driver's hands on big truck steering wheel

CE rijbewijs halen

Wil je jouw mogelijkheden als beroepschauffeur vergroten? Het CE rijbewijs halen is dan een slimme zet. Met het CE rijbewijs op zak mag je een vrachtwagen met aanhanger of oplegger besturen. Let er wel op dat je als professioneel vrachtwagenchauffeur je CE rijbewijs met code 95 moet halen. Benieuwd hoe het halen van het CE rijbewijs precies in z’n werk gaat, waar je terecht kunt en wat het je gaat kosten? Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over het CE rijbewijs halen.

Rijbewijs CE: alles op een rijtje

CE rijbewijs in 1 dag halen

Het is mogelijk om E achter C in 1 dag te behalen, al moet je daarvoor wel over de nodige ervaring en stuurmanskunst beschikken. Gemiddeld ben je zo’n 6 tot 8 uur bezig met rijlessen, daarna doe je direct je praktijkexamen. Geslaagd? Gefeliciteerd, je hebt je CE rijbewijs in 1 dag gehaald. Lijkt je 6 tot 8 uur aan rijles én examen in 1 dag net iets te veel van het goede? Kies er dan voor om het over meerdere dagen te verdelen. Bij sommige vrachtwagen rijscholen wordt de opleiding voor het CE rijbewijs verdeeld over 3 tot 6 dagen, bij andere kun je het in 1 dag behalen. Het is dus maar net wat jouw voorkeur heeft. Hieronder een aantal vrachtwagen rijscholen waar je snel terecht kunt voor het behalen van je CE rijbewijs in 1 dag. Qua kosten moet je rekenen op €1100,- tot €1500,-, afhankelijk van de vrachtwagen rijschool waar je voor kiest. De genoemde bedragen zijn inclusief de kosten voor je praktijkexamen. Let op: zoals gezegd, dien je in bezit te zijn van een geldig C-rijbewijs én medische goedkeuring van het CBR te kunnen overleggen voordat er een examen voor het halen van je rijbewijs CE ingepland kan worden. Gezien de lange wachttijden voor praktijkexamens bij het CBR, raden wij je aan zo snel mogelijk een examendatum te reserven. Voor het reserveren van je examendatum hoef je nog geen gezondheidsverklaring te overleggen, het prikken van de datum kun je dus gerust ruim van te voren doen. Lees hier meer over kosten voor het CE rijbewijs.

Wat mag ik rijden met rijbewijs CE?

Met rijbewijs CE op zak mag je een aanhangwagen of oplegger achter je vrachtwagen trekken die een maximummassa van meer dan 750 kg heeft. Let erop dat je je rijbewijs CE mét code 95 moet behalen wanneer je voor je beroep met vrachtwagen en aanhanger de weg op gaat. Bijkomend voordeel van het behalen van je CE rijbewijs: je mag achter je eigen auto ook direct een aanhangwagen met een maximum toelaatbare massa van meer dan 750 kilo trekken. Normaal gesproken dien je hiervoor rijbewijs BE (ook wel E achter B genoemd) te behalen, maar wanneer je rijbewijs CE op zak hebt is dat dus niet nodig.

 

Fuel truck rushes down the highway, Norwey. Truck Car in motion blur.
Truck drivers big truck of driver's hands on big truck steering wheel

Is het moeilijk om rijbewijs CE te halen?

Nee, het is niet moeilijk om je rijbewijs CE te behalen. Je hebt je Rijbewijs C al behaald, dat was een stuk pittiger dan het behalen van het CE rijbewijs gaat worden. Zo hoef je voor E achter C geen theorie-examen meer te doen, en ben je met 6 tot 8 uur aan extra rijlessen al klaar voor je CE praktijkexamen. Natuurlijk vereist het rijden met een aanhanger (vooral achteruit) wel wat extra ruimtelijk inzicht en stuurmanskunst, maar dat zal bij jou als beroepschauffeur sowieso wel goed zitten. Je kunt je CE rijbewijs in 1 dag halen wanneer er haast bij is.

 

Rijbewijs CE met code 95

Wanneer je beroepsmatig met een combinatie-vrachtwagen de weg op wilt, ben je verplicht om je CE rijbewijs met code 95 te behalen. Je moet medisch goedgekeurd zijn en een gezondheidsverklaring indienen. Vervolgens mag je 5 jaar de weg op met je CE rijbewijs met code 95. Vervolgens dien je je CE rijbewijs én code 95 te verlengen. Bij iedere verlenging moet je weer medisch goedgekeurd zijn en opnieuw een gezondheidsverklaring kunnen overleggen. Om code 95 te kunnen verlengen, dien je nascholingscursussen te volgen. In totaal moet je 35 uur aan nascholing volgen om je code 95 te kunnen verlengen. Dat lijkt misschien veel, maar wanneer je je bedenkt dat je hier maar liefst 5 jaar de tijd voor hebt valt het natuurlijk reuze mee. Wanneer je ieder jaar één keer 7 uur (1 dag) aan nascholing volgt ben je er al!