Rijbewijs C

Fuel truck rushes down the highway, Norwey. Truck Car in motion blur.
Truck drivers big truck of driver's hands on big truck steering wheel

Rijbewijs C: het vrachtwagen rijbewijs

Wil je binnenkort je vrachtwagen rijbewijs halen? Rijbewijs C, ook wel groot rijbewijs genoemd, is er in verschillende varianten: C, CE, C1 en C1E. Vervolgens kun je ook nog kiezen voor met of juist zonder code 95. Welk type vrachtwagen je mag rijden, of je dit ook professioneel mag doen en hoe oud je moet zijn om praktijkexamen te mogen doen, verschilt per variant. Dat kan best verwarrend zijn, daarom hebben wij alles overzichtelijk voor je op een rijtje gezet. Wist je trouwens dat je je C rijbewijs vaak via een bedrijf kunt behalen, met baangarantie? Ontdek er alles over op deze pagina!

Vrachtwagen rijbewijs halen

Je hebt besloten je groot rijbewijs te gaan halen. Nu is de vraag: hoe ga je dat aanpakken? Het C rijbewijs halen is een kostbare onderneming, je bent er al snel meer dan €3000,- aan kwijt. Daarom is het goed om te weten dat er bedrijven zijn die dit, deels of volledig, voor je willen betalen. De transportsector staat namelijk te springen om nieuwe chauffeurs. Rijbewijs C halen via een bedrijf? Lees dan hier verder over het groot rijbewijs halen via een bedrijf, vaak zelfs met baangarantie!

 

Rijbewijs C zonder code 95: alle eisen op een rijtje

Rijbewijs C met code 95: alle eisen op een rijtje

Rijbewijs C1: alle eisen op een rijtje

Rijbewijs CE: alle eisen op een rijtje

Rijbewijs C1E: alle eisen op een rijtje

Code 95 verlengen

Je code 95 moet iedere 5 jaar verlengd worden, alleen dan blijft de toevoeging geldig. Om je code 95 te kunnen verlengen, moet je nascholingscursussen volgen. Je kunt dergelijke cursussen alleen volgen bij rijscholen die hier door het CBR voor gecertificeerd zijn. Zoek je een opleider voor code 95-nascholing? Kijk dan eens op deze pagina van het CBR. Iedere 5 jaar moet je minimaal 35 uur aan nascholing volgen om je code 95 te kunnen behouden. Van deze 35 uur aan nascholing moet minimaal één dag een praktijktraining betreffen. Belangrijk: alleen nascholingsuren die je bij een door het CBR gecertificeerde instantie volgt tellen mee. Ook moet de opleider de door jou gevolgde uren doorgeven aan het CBR. Tip: maak er een gewoonte van om zelf via Mijn CBR te controleren of je opleider inderdaad je gevolgde uren heeft opgegeven! Verschijn ook niet te laat op cursusdagen, anders loop je de kans dat de hele cursusdag niet wordt meegeteld. Wacht ook niet te lang met het boeken van een nascholingscursus, je hebt 5 jaar de tijd om 35 uur aan cursusdagen te volgen.

 

Hoe gaat de medische keuring voor het vrachtwagen rijbewijs?

De keuring begint met een door jezelf in te vullen gezondheidsverklaring. Hierin beantwoord je vragen over je gezondheid en eventueel medicijngebruik. Nadat je het formulier hebt ingevuld stuur je dit op naar het CBR. De volgende stap is het inplannen van een afspraak met de keuringsarts. De keuringsarts beoordeelt je gezondheid en brengt hier rapport over uit bij het CBR. De CBR-arts ontvangt de gegevens van de keuringsarts en beoordeelt of je geschikt bent voor het besturen van een vrachtwagen. In sommige gevallen heeft de CBR-arts extra informatie nodig voordat je goedkeuring kunt krijgen. In dat geval wordt je eerst nog doorverwezen naar een andere arts of specialist voor extra onderzoek. Na goedkeuring van de CBR-arts is je medische keuring helemaal in orde en mag je je vrachtwagen rijbewijs afhalen.

Fuel truck rushes down the highway, Norwey. Truck Car in motion blur.
Truck drivers big truck of driver's hands on big truck steering wheel

Vrachtwagen rijbewijs zonder code 95

Je kunt het C rijbewijs ook zonder code 95 behalen. Je mag al vanaf 17 jaar starten met het volgen van vrachtwagen rijles, helaas mag je zonder code 95 pas vanaf je 21ste examen doen. Wil je aan de slag als beroepschauffeur? Dan heb je sowieso code 95 nodig. Bijkomend voordeel: het examen voor het vrachtwagen rijbewijs mét code mag je al vanaf 18 jaar afleggen. 

Vrachtwagen rijbewijs halen via bedrijf, vergoed

Er zijn verschillende bedrijven die je de mogelijkheid bieden om vergoed je vrachtwagen rijbewijs te halen. Het bedrijf betaalt je volledige opleiding, zo haal jij je rijbewijs C dus helemaal gratis. Neem bijvoorbeeld eens contact op met [sponsored link / lead generator 1], [sponsored link / lead generator 2], of [sponsored link / lead generator 3]. Benieuwd hoe het opleidingstraject eruit zal zien? In de meeste gevallen begin je met een testdag. Het uitzendbureau of transportbedrijf beoordeelt of je geschikt bent en mag starten met de opleiding tot vrachtwagenchauffeur. Ben je door de ‘keuring’ gekomen? Gefeliciteerd! Je mag nu aan de slag, het begint met de theorie. Via full-time vrachtwagen theorie lessen kom je alles te weten over de verkeerstheorie, toegespitst op de vrachtwagen. De volgende stap is het daadwerkelijk leren rijden met de vrachtwagen tijdens praktijklessen. Omdat je bedrijfsmatig als chauffeur aan de slag gaat, zul je ook code 95 moeten behalen. Alles behaald en geslaagd? Dan kun je direct aan de slag voor je nieuwe werkgever. De meeste bedrijven zullen starten met een jaarcontract. Bevalt het van beide kanten? Dan kun je rekenen op een verlenging van je jaarcontract of zelfs een contract voor onbepaalde tijd, en ben je dus in vaste dienst! Een contract voor onbepaalde tijd biedt allerlei voordelen: je hebt meer financiële zekerheid, kunt niet zomaar meer ontslagen worden en kunt gemakkelijker een lening afsluiten. Denk hierbij aan een lening voor een eigen auto, maar ook aan het afsluiten van een hypotheek om je eerste huis te kunnen kopen.

Bedrijven die vrachtwagen rijbewijs betalen

Onder de bedrijven die het vrachtwagen rijbewijs voor je willen betalen vind je niet alleen transportbedrijven, er zijn ook uitzendbureaus die je C rijbewijs graag voor je betalen. Benieuwd bij welke bedrijven je terecht kunt? Wij hebben alle bedrijven die het vrachtwagen rijbewijs betalen al voor je opgezocht en onderzocht. Je drie beste keuzes zijn [sponsored link / lead generator 1], [sponsored link / lead generator 2], of [sponsored link / lead generator 3]. Je bent bij deze bedrijven in goede handen: 1-op-1-begeleiding, een degelijke opleiding met rustige opbouw (je begint niet direct in de grootste vrachtwagen!) en na het behalen van je vrachtwagen rijbewijs direct aan de slag met 100% baangarantie!

Vrachtwagen rijbewijs halen met baangarantie

Het behalen van je C rijbewijs is niet iets wat je zomaar even doet. Om de theorie te behalen moet je flink studeren en slagen voor het praktijkexamen is ook zeker niet eenvoudig. Toch is het met de juiste begeleiding prima haalbaar. Na al die moeite wil je natuurlijk wel zeker weten dat je ook écht aan de slag mag als vrachtwagenchauffeur. Om die reden hebben we hieronder een aantal bedrijven voor je opgesomd die niet alleen de kosten voor je vrachtwagen rijbewijs betalen, maar je ook direct 100% baangarantie bieden! Nadat je je rijbewijs C hebt behaald, krijg je dus direct een baan aangeboden. Ook met baangarantie aan de slag? Meld je dan aan bij [sponsored link / lead generator 1], [sponsored link / lead generator 2], of [sponsored link / lead generator 3].

Vacatures C rijbewijs

Net als de arbeidsmarkt in het algemeen, staat ook de transportsector te springen om meer personeel. Wil jij aan de slag als vrachtwagenchauffeur? Dan is dit de tijd om toe te slaan. Vanwege de grote tekorten aan geschikt personeel zijn steeds meer werkgevers bereid om de kosten voor je C rijbewijs te betalen. Zo kun jij je vrachtwagen rijbewijs dus gratis halen én weet je zeker dat je na het behalen van je C rijbewijs direct aan de slag kunt als vrachtwagenchauffeur! Als beroepschauffeur verdien je goed, zeker wanneer je internationale ritten doet. Je begint met een salaris van rond de €2300,-, nadat je meer ervaring hebt opgedaan kan dit oplopen tot meer dan €3000,- per maand. We hebben hieronder een aantal interessante vacatures voor je verzameld. Neem contact op met het bedrijf en vraag naar de mogelijkheden.

Vacatures C rijbewijs

Wanneer je voor een gecertificeerde vrachtwagen rijschool kiest, kun je aanspraak maken op subsidie. Deze subsidie wordt verstrekt door SOOB (Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Beroepsgoederenvervoer). Het is de bedoeling dat je werkgever de subsidie aanvraagt, dit kun je dus niet op eigen houtje doen. Je werkgever kan tussen de 50% en 65% van de opleidingskosten vergoed krijgen. Uiteraard tot een bepaald maximumbedrag. Voordat je begint aan de opleiding, dient je werkgever een aanvraag in te dienen en te wachten op goedkeuring. Gaat de SOOB akkoord? Mooi, dan mag je beginnen met je opleiding voor het vrachtwagen rijbewijs! De subsidie is beschikbaar voor Vakbekwaamheid 1, 2 en 3 (RV1, V2C en V3C), rijbewijs C en rijbewijs CE. Ook voor praktijkdagen Code 95 is subsidie beschikbaar, je werkgever kan aanspraak maken op een vergoeding van €75,- per dag.

Veelgestelde vragen over het C rijbewijs

Rijbewijs C is het rijbewijs dat je nodig hebt om een vrachtwagen te mogen besturen. Rijbewijs C wordt ook wel het groot rijbewijs genoemd. Voor de zwaardere vrachtwagens (meer dan 3500 kg) heb je rijbewijs C nodig, voor lichte vrachtwagens en campers (tussen de 3500 en 7500 kg) is rijbewijs C1 voldoende. Met de hier aangegeven gewichten wordt gedoeld op de maximaal toegestane massa, het lege gewicht van de vrachtwagen plus het totale laadvermogen. Met een C- of C1-rijbewijs mag je ook nog een aanhanger of oplegger tot maximaal 750 kg koppelen.Het groot rijbewijs bestaat in twee varianten: een ‘echt’ rijbewijs C, en een C1-variant. Het grootste verschil is het gewicht van de vrachtwagen dat je met het rijbewijs mag besturen. Met rijbewijs C mag je zwaardere vrachtwagens met een maximummassa van meer dan 3500 kg besturen. Met rijbewijs C1 mag je voertuigen met een gewicht van tussen de 3500 kg en 7500 kg besturen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een grote camper, een paardenwagen of lichte vrachtauto.

Met rijbewijs C mag je een vrachtwagen met een maximummassa van meer dan 3500 kg besturen. Wil je de vrachtwagen voor je werk gaan rijden? Dan zul je rijbewijs C met code 95 (vakbekwaamheid) moeten halen. Wanneer je je C rijbewijs gehaald hebt, blijft dit 5 jaar geldig. Na deze periode moet je het rijbewijs verlengen en weer een gezondheidsverklaring overleggen.Wanneer je voor je werk, bijvoorbeeld wanneer je intern wordt opgeleid tot beroepschauffeur, vrachtwagen leert rijden, mag je vanaf 17 jaar al gaan lessen bij een vrachtwagen rijschool. Wanneer je rijbewijs C in combinatie met vakbekwaamheid (code 95) haalt, mag je al vanaf je 18e al examen doen. Ook voor de categorieën C1 en C1E mag je dan al vanaf 18 jaar examen doen. Ook zonder code 95 mag je al vanaf je 18e examen doen voor de categorieën C1 en C1E, C het examen voor C of CE is pas vanaf 21 jaar beschikbaar wanneer je ervoor kiest deze zonder code 95 te behalen. Let op: om je vrachtwagen rijbewijs te kunnen halen moet je ook in bezit zijn van rijbewijs B.

 

Ja, je kunt een gratis proefles vrachtwagen rijbewijs doen. Bij sommige rijscholen is de vrachtwagen rijbewijs proefles alleen gratis wanneer je besluit ook lessen te gaan volgen bij de betreffende rijschool, bij andere vrachtwagen rijscholen is de proefles écht gratis, ongeacht of je besluit na je gratis proefles rijlessen bij de rijschool te gaan volgen.

 

Iedereen met een rijbewijs in de C-categorie, of dat nu C, C1, CE of C1E is, is verplicht om bij eerste aanvraag en iedere verlenging van hun rijbewijs een medische keuring te ondergaan.

 

De vraag naar vrachtwagenchauffeurs is groot. Hierdoor is er grote kans dat je, met een beetje hulp van het UWV, van een uitkeringssituatie naar een mooie baan met vast contract kunt doorstromen door vrachtwagenchauffeur te worden. Lijkt het je wat om beroepschauffeur te worden? Neem dan contact op met het UWV in je woonplaats en vraag naar de mogelijkheden. Of je je vrachtwagen rijbewijs via het UWV helemaal gratis kunt halen of een gedeelte zelf moet betalen, zal per geval verschillen. Vervoers- en logistiekbedrijven die dringend op zoek zijn naar nieuwe vrachtwagenchauffeurs betalen ook regelmatig de opleiding tot vrachtwagenchauffeur voor nieuwe werknemers. Zeker gezien de krappe arbeidsmarkt waar werkgevers momenteel mee te maken hebben, is de kans groot dat je gratis je vrachtwagen rijbewijs kunt halen!

Code 95 is uitkomst van een Europese richtlijn en is opgesteld om het aantal verkeersongevallen terug te dringen, de uitstoot van co2 terug te dringen en de algemene verkeersveiligheid te verbeteren.